Sujet
Overzicht

Voorraadruimte

 

Bij de bouw van innovatieve pelletverwarmingen heeft ÖkoFEN van bij de start een optimaal systeem ontwikkeld voor de opslag van pellets.

 

Zo zijn vandaag de know-how en het aantal oplossingen die ÖkoFEN biedt heel groot. Uw ÖkoFEN-installateur adviseert u graag en volledig over de juiste dimensionering, de planning van uw voorraadruimte en de uitvoering van het automatisch pellettransport tussen de voorraad en de ketel.

 

 
1. Voorraadruimte met vacuümzuigsysteem 2. De ligging van de pelletvoorraad en de stookruimte 3. De grootte van de pelletvoorraadruimte 4. Hoe richt ik mijn stook- en voorraadruimte in ? 5. Koppelingssysteem met sluitingsdeksel
 

 
De grootte van de voorraadruimte

De grootte van de voorraadruimte

De grootte van de pelletopslagruimte wordt het best bepaald aan de hand van de warmtebehoefte van het huis. 

Om het brutovolume te bereken geldt volgende vuistregel: per 1 kW verwarmingsbehoefte = 0,7 m3 opslagruimte  (inclusief lege ruimtes).

Het grondplan van de ruimte is het best een rechthoek met een maximum breedte van twee meter. Hoe smaller de ruimte, hoer schuiner de ingebouwde schuine bodem en hoe meer ruimte gebruikt kan worden.

Lediging door schuine bodem

Lediging door schuine bodem

Om de pelletvoorraad volledig te kunnen ledigen, wordt een schuine bodem ingebouwd. De pellets rollen naar de extractieschroef in het midden van de ruimte waardoor alle pellets naar de ketel kunnen getransporteerd worden. Een manuele jaarlijkse reiniging van de voorraadruimte is daardoor niet nodig. 

 

Voor het inrichten van de pelletruimte en de schuine bodem biedt ÖkoFEN u de gepaste benodigheden. Het maken van de schuine bodem wordt hierdoor heel gemakkelijk. 

 

Pellets droog bewaren

Pellets droog bewaren

Direct contact van pellets met water moet vermeden worden. Contact met water leidt tot het opzwellen van de pellets en maakt ze onbruikbaar.


In vochtige ruimtes raden wij aan om te kiezen voor de ÖkoFEN Flexilo textielsilo. 

ÖkoFEN Gewebetanks

ÖkoFEN Gewebetanks

Sie haben keinen passenden Lagerraum für Pellets zur Verfügung?

 

Kein Problem die Gewebetanks von ÖkoFEN sind nicht nur platzsparend sondern ermöglichen durch das Vakuumsaugsystem die optimale Beförderung zum Pelletskessel. Die Gewebetanks gibt es in 35 verschiedenen Größen und durch das Vakuumsystem ist eine Entfernung von 20 m Entfernung möglich.

 
 
 
Terug naar boven
 

 
<strong>Beeld vergroten</strong>

2. Voorraadruimte met vacuümzuigsysteem

Pelletvoorraadruimte en pelletketel zijn tot 20 m van elkaar verwijderd.

 
 
 
Terug naar boven
 

 

3. De ligging van de pelletvoorraadruimte en het stooklokaal

De pellets worden snel en makkelijk geleverd. Met een slang worden de pellets in uw stockageplaats geblazen. Het is handig als u ervoor zorgt dat de afstand tussen de vrachtwagen en de vulkoppelingen beperkt wordt ongeveer 30 meter.

Indien mogelijk, kan u de pelletvoorraadruimte laten grenzen aan een buitenmuur, zo zijn de vulkoppelingen makkelijk bereikbaar van buitenaf. Als de voorraadruimte verder binnen ligt, dan moet u zorgen dat de inblaas- en afvoerbuis tot aan de buitenmuur komen. (Opgelet - hou rekening met de brandvoorschriften)

 
<strong>Ligging van de pelletvoorraad</strong>

Het stooklokaal grenst best aan een buitenmuur, zo is een directe be- en verluchting mogelijk. Als het stooklokaal niet aan een buitenmuur grenst, moet de verluchtingsbuis (min. 200 cm²) tot aan de buitenmuur lopen. 

 

TIP:

In principe moet de voorraadruimte "droog" zijn. Contact met water leidt tot het opzwellen van de pellets en maakt ze onbruikbaar. Bij vochtige ruimtes raden wij aan om te kiezen voor onze Flexilo-textielsilo.

 
<strong>De grootte van de pelletvoorraad</strong>

Elektro-installatie:

In de pelletvoorraadruimte mag zich geen enkele lichtschakelaar, stopcontact, lamp, verdeeldoos enz. bevinden.

 
Terug naar boven
 

 

4. De grootte van de houtpellet-voorraadruimte

De voorraadruimte is rechthoekig met een breedte die ideaal gesproken niet breder is dan 2m. 

bvb: 2 m x 3 m  of 1,8 m x 3,2 m enz.

 

Hoe smaller de ruimte is, hoe minder lege ruimte er overblijft. De grootte van de nodige voorraadruimte hangt af van de stooklast van het gebouw. Rekening houdende met het bruikbare ruimtevolume, levert dat volgende vuistregel op:

 

per 1 kW stooklast = 0,7 m³ voorraadruimte (incl. lege ruimte)

 

Bijvoorbeeld:

Eengsgezinswoning met een verwarmingslast van 10 kW = jaarlijks verbruik van 3.000 kg houtpellets

 

10 kW stooklast x 0,7 m3  = 7 m3 voorraadvolume (incl. lege ruimte)
7 m3 / 2,5 m (ruimtehoogte)  = 2,8 m2 oppervlakte van voorraadruimte
Aanbevolen grootte  = 2 m x 1,5 m = 3 m2 oppervlakte van voorraadruimte
L x B x H x 2/3  = 5 m3 nuttig volume (V)
V x 650 kg  = 3.250 kg houtpellets
 
Terug naar boven
 

 

5. Hoe richt ik mijn stook- en voorraadruimte in?

Constructie van de muren:

De aangrenzende muren en het plafond van de pelletopslagplaats en van de stookruimte moeten voldoen aan de brandweerstandsklasse F 90. De aansluitende muren moeten voldoen aan de eisen van de gewichtsbelasting die door de houtpellets tot stand komt. (statisch gewicht ca. 650 kg/m³).

De muren van de pelletvoorraadruimte en de verankering in het omliggend metselwerk moeten overeenkomstig de technische regels zijn. Plafond en muren zijn zo vormgegeven dat er geen  verontreiniging door slijtage of ontbinding van de pellets mogelijk is.

 

Plattegrond - Pelletvoorraadruimte

<strong>Beeld vergroten</strong>
 

Doorsnede - Pelletvoorraadruimte 

 
<strong>Beeld vergroten</strong>
 
 
<strong>Beeld vergroten</strong>

 

Deuren:

Zoals bij alle stooksystemen moeten de deur van de stookruimte en de deur van de voorraadruimte als beschutting tegen brand (min. T30) uitgevoerd zijn. Ze moeten uitgeven naar buiten en moeten voorzien zijn van een dichting.  

Bij de deur van de pelletvoorraadruimte moeten langs de binnenkant van de deuropening houten planken of houten stijlen aangebracht worden om te voorkomen dat de pellets tegen de deur zouden duwen.

 
<strong>Beeld vergroten</strong>

 

Schuine bodem:

Om de pelletvoorraadruimte zo goed mogelijk leeg kan worden raden wij aan om in de voorraadruimte een schuinaflopende bodem in te bouwen. Voor de constructie onderaan kunt u bij ÖkoFEN passende steunbalken verkrijgen, die de aanmaak van de tussenbodems een stuk makkelijker maken.

 
Terug naar boven
 

 

6. Koppelingssystemen met sluitingsdeksel

 
<strong>Beeld vergroten</strong>

Vulkoppelingen:

De pellets worden rechtstreeks in de voorraadruimte geblazen en de uitgaande lucht wordt afgezogen. Daarvoor heeft men twee „bijvulkoppelingen“ met sluitingsdeksel nodig. (1 x inblazen + 1 x afzuigen)

Deze koppelingen met ev. verlengingsbuis of pijpboog, sluitingsdeksel en aardschil kan u bij ÖkoFEN verkrijgen als kant- en klare set, die samen met de stookinstallatie geleverd worden. Er moet eveneens een muurdoorbraak met een diameter van 125 tot 150 mm gemaakt worden. Het best gebruikt men daarvoor een PVC-buis met Ø 125 tot 150 mm, die ofwel ingemetseld ofwel ingebetonneerd kan zijn. De vulkoppeling wordt direct na de montage van de stookinstallatie door middel van schuim in de voorbereide muurdoorbraak ingeschuimd. De vulkoppelingen moeten met metselwerk (aarding) verbonden worden.

 

Zonder lichtschacht

 
<strong>Beeld vergroten</strong>
 
 

Met lichtschacht

 

 
<strong>Beeld vergroten</strong>
 
 
Terug naar boven
 

Nieuwbouw

Comfortabel en kostengunstig verwarmen

Renovatie

Moderne verwarmings-techniek, jarenlang getest

Grote projecten, commerciële en openbare gebouwen

Het potentieel genaamd "efficiëntie"

Installateurs, designers & architecten

Net zo uniek als het idee

GALERIE ÖFFNEN